Programe, Proiecte, Finantari

PR poate oferi prin intermediul specialistilor din Departamentul sau de Programe, Proiecte, Finantari consultanta in realizarea proiectelor si obtinerea de fonduri structurale.

  • fonduri pentru agricultura, silvicultura, pescicultura si acvacultura
  • fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii

OPORTUNITATI IN RELATIA:
PATRONATUL ROMAN SI FONDURILE STRUCTURALE

Fondurile Structurale si de Coeziune sunt fonduri alocate de Uniunea Europeana pentru doua obiective principale ale agendei europene si anume: echilibrarea tendintelor de macro-dezvoltare in UE si intre regiunile sale, si imbunatatirea capacitatii lor de cooperare.

Cu alte cuvinte, avem fonduri menite a sprijini regiunile mai sarace si mai slab dezvoltate din Europa ca sa atinga nivelul de dezvoltare necesar pentru echilibrarea cu vecinii lor.

Acest lucru ar trebui sa solutioneze tendinta de migratie din cauze economice, cum ar fi pe de o parte cazul „capsunarilor”, dar si al profesionistilor cu ocupatii liberale, cum ar fi recenta recrutare de medici si asistenti medicali atat din Romania cat si din celelalte tari recent integrate.

Pe de alta parte avem o noua legislatie intracomunitara care deschide piata internationala pentru tranzactii si pentru derularea operatiunilor obisnuite ale unei societati comerciale de pe teritoriul unei tari, cu activitati si pe teritoriul altor tari.

Totodata sunt alocate fonduri si pentru a sprijini toate regiunile Romaniei in conlucrarea si integrarea lor in Europa, punandu-se bazele unor repere comune, prin standarde de lucru, tehnologie utilizata, sau moduri de viata si reglementarea lor legala.

In dorinta de a-si ajuta membri sai, Patronatul Roman doreste sa propuna un serviciu nou care sa dea posibilitatea oricarui potential candidat la sursee financiare nerambursabile (respectiv membru) sa fie ghidat in efortul sau pentru accesarea fondurilor structurale.

In acest sens, serviciul propus consta atat in servicii de training care sa clarifice mecanismele sub care aceste fonduri vor fi atribuite, pentru ca doritorii sa-si autoevalueze cu ceva mai multa acuratete probabilitatea ca ideea proprie sa poata constitui sau nu "o propunere de finantare" viabila, cat si servicii de indrumare si management pentru propunerile de proiecte, in asa fel ca ele sa devina realitate.

Este important pentru orice membru al Patronatului sa cunoasca faptul ca poate avea acces la aceste fonduri, reprezentand bani nerambursabili care ii permit sa-si dezvolte afacerea proprie sau sa isi puna in aplicare ideile antreprenoriale de viitor.

 

Astfel, trebuie sa cunoasca modul in care poate beneficia de aceste fonduri si ce documentatie trebuie completata pentru a depune o "propunere de finantare".

Dar este tot atat de important sa cunoasca motivele pentru care acesti bani vor fi alocati, sau nu si astfel limitele pe care le are.

Fondurile Structurale sunt doua cuvinte pe care le auzim zi de zi, dar nu cunoastem tot atat de bine si alte doua cuvinte, strans legate de primele, si anume: Zone Deficitare. Gestionarea fondurilor nerambursabile este strans legata de zonele deficitare ale pietii, acolo unde sunt necesare interventiile "salvatoare" ale intreprinzatorului dornic de fonduri-nerambursabile.

Cu toate ca sunt importante mijloace financiare la indemana intreprinderilor mici si mijlocii, dar si a marilor corporatii, ori a micului intreprinzator, aceste fonduri nu sunt menite si nu pot raspunde dorintelor noastre de a acumula un capital de dezvoltare acolo unde "totul merge bine si vrem sa mearga si mai bine", ci trebuie sa raspunda asumarii unui risc de dezvoltare, in zone critice, acolo unde le constata zilnic intreprinzatorul roman.

Elementele cheie ale acestor zone critice se regasesc in investitiile care aduc profit pe termen lung si/sau indirect, cum este cazul urmatoarelor aspecte: dezvoltarea resurselor umane, initierea de afaceri in zone cu potential comercial scazut, investitiile in zona productiva, nu comerciala, pregatirea pentru concurenta, adoptarea unor standarde de lucru mai putin operative si mai putin flexibile, precum standardele de mediu, sau cele de calitate, dar care asigura, de exemplu, accesul la anumite piete de tranzactii comerciale, precum cea a licitatiilor guvernamentale, si alte masuri al caror impact nu este intotdeauna direct vizibil in dezvoltarea unei companii.

Ca o concluzie importanta pe care Patronatul Roman o vede in sprijinirea membrilor sai pentru urmatorii cel putin 10 ani, este sprijinul pe care poate sa-l dea in vederea accesarii de fonduri Europene nerambursabile iar in acest sens propunerea sa are doua directii:

1) Trainingul in domeniu intelegerii Fondurilor Structurale si formularii de idei de proiecte, si

 

2) Managementul pentru gasirea de solutii proiectelor propuse de patronii intreprinzatori.